O jee... ik doe mee aan een...

Masterclass zang

Dat was aardig. We kregen de kans om meer te leren over hoe je goed kunt zingen. Helemaal op jou gericht. Vul je de datumprikker in? Natuurlijk! En bedenk welk lied je wilt gaan zingen. Dat was nog even nadenken. Maar na even dubben tussen Rob de Nijs en Chess werd het ‘Anthem’ uit de musical Chess. Je weet wel, van de mannen van ABBA. Een favoriet van mij. Zo, dat was gepiept.

Pas later dacht ik na. ‘O jee’. Wat ga ik eigenlijk doen. Een Masterclass! Een nummer zingen waarvan ik niet eens weet of ik dat wel kan. Voor een kritische zangcoach die een uur lang aan mij gaat sleutelen. En dan ook nog voor het oog van zes medeleden. Oei. Kan ik dat wel.

Dan in ieder geval maar goed voorbereiden bedacht ik me. Zorgen dat ik de tekst en het lied van buiten ken. ‘By heart’ zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Want als je een lied helemaal eigen hebt gemaakt, dan kun je het inderdaad vanuit het hart zingen.

Met gezonde spanning in het lijf zat ik daar dan. Op zaterdagochtend, 10 uur. Op zolder bij Café Stam, zes mede leden en Martijn Bos onze zangcoach. Eerst even wat oefeningen om het lijf en de stem los te maken. Dat ging lekker. En nog voor ik het wist was de spanning omgeslagen in een mix van verwachting, plezier en gretigheid. Pfff. Gelukkig.

En toen aan de slag. Een uur lijkt lang, maar in praktijk blijkt het een prima maat om aan een nummer te werken. Eerst even losjes doorzingen met de pianist, dan met Martijn zoeken naar waar je precies aan wilt werken, en net zo belangrijk, wat het nummer eigenlijk zegt. Belangrijkste les: als je weet wat je wilt vertellen of zeggen met het nummer, dan volgt je zangtechniek automatisch al voor een groot deel. Daarnaast kreeg ik natuurlijk nog veel meer verbeterpunten te horen, maar die bespaar ik jullie ;-).

Een heerlijke masterclass.

Paul Bleeker


Scroll naar boven